2013-10-20 14:50:22• hírek • Kocsis Zoltán

Villanyáram hiánya okoz sok helyütt gondot a romáknak

A legtöbb roma közösségnek a villanyáram hiánya okozza a legtöbb gondot, tudhattuk meg a romák problémáival és integrációjával foglalkozó munkacsoport prefektúrán megtartott októberi ülésén. Marcela Papici, Szatmárnémeti alpolgármestere szerint ugyanakkor túl sokszor esik szó a romák jogairól és kevésszer a kötelességeikről.

Szatmárzsadányban közel félszázan, Ráksán tucatnyi gyerek, Batizon, Tasnádon pedig több család él jelenleg is villanyáram nélkül, amit a közösségek képviselői megengedhetetlennek tartanak. Jellemző módon azonban az már kevéssé foglalkoztatja őket, hogy sok esetben illegálisan laknak az adott helyen. Ez az eset áll fen például Szatmárzsadányban, ahol a roma telep egy része állami, egy része pedig magántulajdonra épült. Telekkönyvi kivonat nélkül pedig az Electrica nem kötheti be az áramot.

Erre utalva jelentette ki Marcela Papici, Szatmárnémeti alpolgármestere, hogy túl sokszor esik szó a romák jogairól és kevésszer a kötelességeikről. A politikus szót ejtett a szatmárnémeti gócpontokról, a Toamnei, Timisului, Tarnavei, Crangului vagy éppen Horea utcákról, ahol rendszerint felmerülnek különböző problémákkal. „Az Ostrovului utcán volt egy vezér, aki maga köré tudta gyűjteni az embereket, akik kitakarították a környéket. A pincét is ők tisztították meg, mert benne olyan állapotok uralkodtak, hogy az Apaserv munkatársai azt mondták: inkább felmondanak, minthogy oda bemenjenek. Hasonló vezetőkre lenne szükség minden közösségben. Más kérdés, hogy amióta Balog Colomannak gondjai akadtak (nemzetközi prostitúcióval foglalkozó hálózatban való részvétellel gyanúsítják, szerk.), azóta az Ostrovuluion is egyre több gondunk van ismét", mondta Papici.

A megbeszélésről nem hiányozhattak az Ostrovului lakóinak képviselői sem, akik munkalehetőség hiánya miatt panaszkodtak, mondván: roma embert nehezebben alkalmaznak a munkaadók. „Ne mondjon ilyet, úgysem hiszem el. Szatmár megyében nincs diszkrimináció, ezt nem hiszem. Rengeteget változott a helyzet az elmúlt évben, a felvetett gondokról pedig igyekszem személyesen gondoskodni", tört ki mindennek hallatán Mircea Govor, a Szatmár Megyei Tanács alelnöke, a munkacsoport elnöke.

Horváth Ignác, a Pro Europa roma párt szatmári vezetője zárásként arra hívta fel a figyelmet, hogy jövőre 12-14 millió eurós támogatást pályázhatnak meg roma szervezetek, ehhez azonban szükség van a közösségek, az állami intézmények, a civil szervezetek és az önkormányzatok jó együttműködésére.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: